Credite persoane juridice
DICTIONAR FINANCIAR
Dobanda este suma care trebuie platita pentru imprumutarea (utilizarea) unui disponibil de bani pentru o anumita perioada.
Rata dobanzii este procentul aplicat sumei imprumutate, pe perioada derularii creditului.
Rata dobanzii anuale efective DAE reprezinta costul real al unui credit, luand in calcul toate cheltuielile care trebuie platite de client: rata dobanzii si celelalte taxe (comisioane si unele asigurari). La calculul ratei dobanzii este luata in considerare perioada in care sunt efectuate aceste cheltuieli si valoarea banilor in timp.
Institutiile de credit din Romania sunt obligate sa comunice DAE doar pentru anumite tipuri de credite pentru persoane fizice (fiind excluse o serie de produse, inclusiv creditele garantate cu ipoteca) si creditele pentru persoane juridice. De asemenea, o serie de costuri nu sunt incluse in formula de calcul DAE mentionata in lege: comisioanele legate de contul curent, costul transferului de fonduri, asigurarea garantiilor, etc.
BUBOR este rata medie a dobanzii la care bancile comerciale romanesti plaseaza depozite pe piata interbancara. Cursul sau este afisat la datele de referinta in pagina serviciului Reuters si in presa de specialitate.
EURIBOR este nivelul mediu de referinta al ratelor dobanzii pentru depozitele in euro oferite pe piata interbancara din Zona Euro. Acesta se afiseaza, in pagina corespunzatoare a serviciului Reuters si in presa de specialitate, cu doua zile anterior datei de referinta.
LIBOR reprezinta nivelul mediu de referinta al ratelor dobanzii la care bancile internationale ofera plasarea de depozite in USD pe piata monetara londoneza. Acesta se afiseaza, in pagina corespunzatoare a serviciului Reuters si in presa de specialitate, cu doua zile anterior datei de referinta.
ATM (bancomat) este un dispozitiv automat utilizat de institutiile bancare pentru eliberarea de numerar (poate indeplini si alte functii).
Clientul ramburseaza, lunar, o parte egala din capitalul (principal) imprumutat, precum si dobanda aferenta. Din cauza dobanzii descrescatoare (la suma ramasa), rata unui credit este diferita in fiecare luna.
Planul de rambursare cu rate lunare (anuale) egale cuprinde in fiecare luna o parte diferita din capitalul (principal) imprumutat, precum si dobanda scadenta.
Planul de rambursare flexibil/ iregular (sezonier) se adapteaza clientului cu un venit sezonier, care poate prevedea rate mai mari sau mai mici, in functie de activitate si incasari.
Overdraft (descoperit de cont) reprezinta posibilitatea clientului de a dispune de numerar si de a realiza plati care depasesc soldul disponibilului sau din contul curent (pana la o anumita limita). Clientul are avantajul ca poate folosi cand doreste sume de care nu dispune la momentul respectiv. La alimentarea contului, acesta va plati o dobanda proportionala cu suma folosita si numarul de zile in care a utilizat aceasta facilitate.
Linie de credit este rezervarea de catre banca a unei sume pentru o perioada determinata de timp. Clientul poate folosi suma aprobata prin retrageri de numerar sau plati (si poate, de asemenea, sa acopere suma utilizata) ori de cate ori doreste pe parcursul perioadei stabilite. Dobanda se aplica numai sumelor folosite. Sumei nefolosite i se aplica un comision de neutilizare.
Principalul creditului reprezinta suma (capitalul) imprumutata initial.
Rata lunara a creditului este suma pe care clientul trebuie sa o depuna lunar in contul curent personal, pentru rambursarea creditului. Aceasta cuprinde o parte din principalul creditului si dobanda pentru luna respectiva.
Planul de rambursare (scadentar de plata) contine esalonarea sumelor (cu mentionarea datelor) tuturor ratelor pe care clientul trebuie sa le plateasca pentru returnarea unui credit.
Scadenta (maturitatea) ratei reprezinta termenul la care trebuie platita rata lunara. Aceasta este mentionata in planul de plati sau in contractul de credit.
Scadenta creditului este data la care creditul trebuie achitat in intregime.
Perioada de gratie este perioada de timp initiala in care debitorul va plati doar dobanda aferenta sumei imprumutate. Aceasta dobanda se poate acumula, in functie de contract, cu termen de rambursare la sfarsitul perioadei. Perioada de gratie se foloseste, de obicei, pentru ca debitorul sa aiba timp sa dea in folosinta obiectul investitiei.